Res till det historiskt intressanta Budapest till historiskt låga priser

Res till det historiskt intressanta Budapest till historiskt låga priser
Reser du till Budapest är det bara dumt att inte insupa de historiska vingslagen av denna storslagna storstad. Redan under romartiden anlades här en stad vid namn Aquicum. Vid 1300-talets andra hälft var staden Buda belägen här och var den ledande staden i Ungern – och var även landets huvudstad. Under medeltiden stod ständiga strider kring staden i maktkamp mellan kristna och muslimska herrar. 1873 slogs städerna Buda, Obuda och Pest samman och bildar den stad som finns idag.

Om åren 1300 till 1900 var fyllda av komplicerade strider mellan olika trosinriktningar blev själva 1900-talet än värre. Då var Budapest en krigsskådeplats för både kommunister och nazister.
Kommunismen hade varit inne och vänt i landet redan en runda före andra världskriget. Men perioden av fascistisk diktatur satte på allvar igång i och med det nazistiska Tysklands inmarsch i landet mot slutet av andra världskriget. Ungern var först allierad med Tyskland men visade sig vara allt för motvilliga att tillmötesgå nazisternas krav att skicka landets en miljon judar till förintelselägerna. Därför gick Tyskland in i landet för att med våld genomföra förflyttningen. Ungern blev sedermera ”befriade” av kommunistiska Sovjetunionen som tvingade landet att gå in i unionen som kommunistisk stat. Detta var inget annat än att gå från den ena fascistiska diktaturen till den andra.

1956 gjordes ett försök till uppror som slogs ner med obarmhärtig hårdhet. Först 1989 kunde Ungern göra sig fri – vilket också var inledningen på Sovjetunionens sammanbrott.
Idag är Budapest en underbart vacker stad med en skön blandning av historiska byggnader och monument och allt vad en modern världshuvudstad har att erbjuda i kultur, shopping och nöjesliv.
Vill du hitta bästa priset på resa till Budapest ska du gå inpå flyginfo och använda deras omfattande sökmotortjänst. http://www.flyginfo.se/destination.html

Related posts:

  1. resa till Göteborg