Du sköna Donau – Budapest i genomskärning

Du sköna Donau – Budapest i genomskärning
Donau är floden som ringlar sig rakt igenom Budapest. Förr i tiden var staden flera mindre där de två betydande hette Buda och Pest och låg på var sin sida av Donau. I slutet av 1800-talet slogs dom samman till en och den vackra Kedjebron byggdes.

Kedjebron är Budapests mest omtyckta bro och genom åren har flera mycket och anekdoter skapats kring bron. Bland annat att arkitekten glömt ge lejonen vid brofästet tungor och tagit livet av sig på grund av det. Men inget av det är sant. Tungorna finns, men syns inte nerifrån och arkitekten dog normalt.

Idag är det totat nio broar som binder samman de två stadsdelarna. Samtliga broar som fanns under andra världskriget sprängdes under stridigheterna, men har i efterhand återuppbyggt för att efterlikna originalutförandet så mycket som möjligt.

Du kan avnjuta Donau genom Budapest antingen genom att ta en promenad längs stranden, åka på en sightseeingtur nere på floden eller genom att åka spårvagn längs vattnet.
Det är många fascinerande byggnader och platser man passerar.

Bland annat passerar du Gellértberget som idag är ett naturskyddsområde och vattenreservoar. Berget är döpt e3fter biskop Gellért som kom från Italien på 1000-talet för att hjälpa till att kristna de barbariska ungrarna. När hans beskyddare, kung Stefan, dog – blev han dödad av invånarna genom att de band fast honom vid en stor tallrik och rullade ner honom från berget.
Idag står han staty vid berget.

Detta är bara en liten bråkdel av allt du kan uppleva längs Donaus stränder i Budapest. Bästa förslaget är att du reser dig och utforskar själv´. På hotell-budapest hittar du flera tips på bra resor till staden. Men här hittar du framförallt en mycket bra sökmotor som hjälper dig hitta det hotell som passar dig bäst.

Related posts:

  1. Res till det historiskt intressanta Budapest till historiskt låga priser