Mineraler och antioxidanter

Mineraler och antioxidanter
Ja, vad kan mineraler och antioxidanter ha gemensamt? Och först och främst, vad är antioxidanter?
Antioxidanter är en kemisk molekyl som förebygger oxidation i våra celler; detta genom att bekämpa de fria radikaler som produceras som en biprodukt vid vår ämnesomsättning. Det vill säga, om vi har för låg halt antioxidanter i kroppen så får de fria radikalerna fritt spelrum och ser till att kroppen åldras i förtid.
Med det klarlagt kan man då fråga sig vad det har med mineraler att göra. Saken är den att vissa mineraler ÄR antioxidanter. På samma sätt som vissa vitaminer är det. Inom vitaminerna är det främst vitamin-A, vitamin-C och vitamin-E som räknas som antioxidanter. Inom mineralerna är det selen, zink, koppar och magnesium som räknas som antioxidanter då de ingår i en del enzymer som har antioxidantiska egenskaper.
Om du därför har för låg nivå av antioxidanter i kroppen är det vitaminerna och mineralerna ovan som kan vara bra att få i sig mer av. Det finns dock många fler sorters antioxidanter och fler upptäcks hela tiden. Dock vet man att grönt te och kål är ytterst innehållsrika och kallas därför superantioxidanter. Läs mer om detta på: http://www.antioxidanter.biz.

No related posts.