Vad avgör din bilförsäkring premie?

Vad avgör din bilförsäkringspremie?
Det finns en rad olika faktorer som avgör hur hög din bilförsäkringspremie kommer att bli.
Trafikförsäkring: den del av försäkringen som du aldrig kommer undan och är lika för alla ligger i botten. Den är lagstadgad och måste tecknas oavsett vilka andra val du sedan gör.
Självrisken: beroende på hur hög självrisk du väljer att betala när olyckan är framme kan du reglera storleken på premien. Hög självrisk, lägre premie.
Skadefria år: om du håller dig skadefri bedöms chansen att du fortsätter vara det som större och din premie blir lägre.
Ålder: yngre krockar mer. Är du ung betalar du därför högre i premie.
Kön: killar är oftare inblandad i trafikolyckor. Killar betalar mer än tjejer.
Bil och bilmodell: vissa märken och modeller är statistiskt sett oftare inblandade i olyckor. Därför skiljer sig premien åt.
Bostadsort: I Stockholm sker statistiskt sett fler stölder, olyckor och skadegörelse än i den lilla byn Utmarken. Därför är det billigare att försäkra bilen i Utmarken.
Parkering: står bilen i garage blir det billigare än om du står ute på gatan, eftersom du minimerat riskerna för stöld och åverkan.
Överförsäkring: välj inga tillägg som du inte har nytta av. Helförsäkra inte en bil som är i för dåligt skick. Om bilen skadas så mycket att en helförsäkring behövs för att laga skadorna, är det oftast inte lönt att laga.

Jämför priser: olika försäkringsbolag bedömer förutsättningarna för din bil olika. Använd exempelvis jämförelsefunktionen på www.bilforsakrarna.se och låt tio väletablerade försäkringsbolag ge lägsta budet på din bil. Du går in, fyller i ett formulär där du lämnar olika uppgifter om dig själv och din bil och väntar sedan i en knapp halv minut.
Detta är den mest avgörande faktorn för storleken på din premie. Skillnaden mellan högsta och lägsta budet kan handla om tusenlappar.

No related posts.