Vad skulle Gustav Vasa egentligen i Mora att göra?

Det Svenska – nästan mytiska – historien om hur Gustav Vasa åkte skidor från Sälen till Mora, jagad av den danske kungens män, har blivit en del av vårt rikes historia. Även om vissa till och med ifrågasätter att skidturen genom dalarna alls ägt rum, har den ändå blivit så självklar för oss att det inte spelar någon roll. I dag hyllar vi och ärar händelse – som skulle innebära startskottet för den Svenska nationen – med en skidtävling som blivit den största i världen: Vasaloppet.
Men vad var det egentligen Gustav Vasa skulle göra i Mora. Vad var det som var så viktigt? Historien pratar om att han åkte runt i dalarna för att uppvigla bönderna att slå tillbaks mot den danska diktaturen som bara ett par veckor tidigare orsakat Stockholms blodbad.
Eftersom dessa händelser inte är helt och hållet historisk bekräftade kan man ju försöka presentera alternativa tolkningar.
Kanske var det så att en tidig version av Mora Bingo lockade den gamla monarken. De kanske inte hade databingo och unika spelmaskiner från Svenska Spel p den tiden. Och de var troligen inte sammankopplade med fyra andra bingohallar – för att ge högre vinster – på den tiden. Och maxvinsten var knappast 38 000 riksdaler – som den är nu. Men låt oss inte utesluta att det var Bingo som lockade Gustav Vasa att ta sig till Mora.
Är du lika angelägen som han att få spela Bingo – gå in på www.bingobonusarna.se.

No related posts.