Vallfärda till Vatikanen – eller ta dig bara en titt

Oavsett om söker sig till Vatikanen av religiösa skäl, av ett historieintresse eller bara är väldigt nyfiken – så är det en stor upplevelse. I Vatikanen hittar man Påven och alla de sevärdheter och rikedomar som den kristna kyrkan samlat på sig under 2000 år.

Vatikanen har dock bara varit Påvens residens sedan 1378. Vatikanen – egentligen Vatikanstaten – är världens minsta stat, och ligger helt innesluten i staden Rom som i sin tur är Italiens huvudstad. Detta är unikt på väldigt många sätt då man vid ett besök i Vatikanen faktiskt passerar in i en annan stat.

Staten har endast 821 invånare som i huvudsak är kopplade till Påvens administration och den katolska kyrkans huvudsäte. Vatikanen har ett eget postverk och en egen dagstidning; ”l´Osservatore Romano”. Vatikanstaten är en absolut monarki med Påven som ledare. Som besökare i Vatikanen är ett besök i Peterskyrkan en självklarhet. Detta är den katolska kyrkans absoluta centrum och Påvens högborg. I Vatikanen hittar du även en rad museer, vackra trädgårdar samt Påvens egen bostad Palazzo Apostolico. En populär turistattraktion är även att bese de färgglatt kläde Schweizergardisterna som sedan flera hundra år vaktar i Vatikanstaten.
1506 infördes de och är Vatikanstatens enda militära styrka. De består i dag av 110 man.

För att ingå i Schweizergardet måste du vara Schweizisk medborgare av manligt kön, vara romersk katolik, genomgått militär grundutbildning, vara mellan 19 och 30 år, minst 174 cm lång, ogift och avlagt yrkes- eller studentexamen.

Om du vill besöka Vatikanen är det lämpligt att du tar in på hotell i Rom och därifrån beger dig in i Vatikanen. Hotell som passar dig och dina behov kan du hitta via http://www.hotell-rom.se där du via filter i en utmärkt sökmotor kan ställa in dina önskemål.

No related posts.